090 77 83

Cena ene minute zveze za premijsko telefonsko številko 090 77 96 iz omrežja Telemach je 2,19 eur/min, iz omrežja Telekom Slovenije d.d. je 2.7121 eur/min, iz omrežja T-2 je cena 2,49 eur/min, iz omrežja A1/BOB 3,33 eur/min, vse cene vključujejo DDV.

Kaj potrebujejo najstniki?

Pravijo da je razumeti najstnika in njegovo vedenje približno tako, kot bi poskušali razumeti sudoku brez navodil: preveč praznih mest je, za katere ne vemo, kako jih zapolniti. Mladost je norost. In prav je tako, le da ne bo obdobje zapravljenih priložnosti!

Za najstnika je mladost nekaj najlepšega. Prvi skriti pogledi, prve simpatije. Občutek odraslosti in občutek da, zmore vse. Nikjer ni ovir in preprek. Toda takrat se najstnik tudi prvič postavi zase – v družini, šoli, družbi … Začnejo se konflikti. Zakaj? Kje je izvor? Hormoni ali odnosi?

Obdobje podivjanih hormonov

Za najstniška leta sta najbolj značilna nihanje razpoloženja in uporniško vedenje, ki imata največ opraviti z željo po samostojnosti. Najstniki izredno hitro preklapljajo med veseljem in žalostjo, pogosto brez pravega razloga. Raziskave kažejo, da so takšna nihanja posledica podivjanih hormonov, ki jih je težko nadzirati.

Nedvomno pa sta najstnikov odnos in obnašanje prav tako posledica razmer v družini. Če je vaš odnos v družini do sedaj temeljil na komunikaciji, razumevanju in spoštovanju, je majhna možnost, da bodo najstniki v teh kritičnih letih zabredli na stranpoti. Kajti starši ste tisti, ki jih usmerjajte na prave poti. Pomembno je, da najstniki čutijo, da se vedno lahko zatečejo v varen in topel objem.

Najpomembnejša je komunikacija

V družini, kjer ni komunikacije, ljubezni in spoštovanja, je mnogo več možnosti, da tudi najstnik postane odrezav, nespoštljiv in agresiven. Na ta način namreč želi med svojimi vrstniki pokazati svojo moč.

Pri gradnji odnosa z najstnikom je, tako kot tudi sicer v življenju, zagotovo najpomembnejše komuniciranje. Toda če naj dobro komuniciramo, si moramo vzeti čas. Življenjski ritem sicer otežuje pristne stike z otroki, ne sme pa jih onemogočati.

Seveda pa se moramo zavedati,da prav tako v družinah, kjer so starši zelo ambiciozni, pozabijo v želji po uspehu, da jih otroci potrebujejo. Otrokom izpolnjujejo vse želje in mislijo, da jim nič ne manjka. Toda manjka jim prav tisto, kar je otroku najbolj pomembno – pozornost, čas in ljubezen.

Materialne stvari niso dovolj

Materialne dobrine ne napolnijo srca in duše. Taki otroci so prazni. In če ne dobijo in ne občutijo ljubezni, je tudi ne znajo deliti naprej. Taki otroci svoje prijatelje in ljubezen preprosto kupujejo. In tega se niti ne zavedajo. Mnogokrat so razočarani, čutijo se osamljeni in prav tako iščejo moč ali uteho v alkoholu ter škodljivih substancah.

Na žalost pa starši zaradi svojih ambicij in želje po uspehu ter denarju tega sploh ne opazijo. To pogosto opazijo šele takrat, ko je otrok že uničen in globoko zabrede v alkohol, droge ali kriminal. Takrat jim njihovo bogastvo ne pomeni nič. Nazaj si želijo le svojega otroka. Ta pot pa je trnova za vse in redkokdaj uspe.

Srečen otrok je največja diploma v življenju

Kakorkoli že, starši se moramo zavedati, da od tistega dne, ko naš otrok pride na svet, nam morata biti na prvem mestu njegova sreča in življenje. Vaša prva misel pri branju tega verjetno je, da ste svojemu otroku dali vse, a je vseeno zabredel.

Naredite inventuro svojega življenja. Verjamem,da ste nehote in nevede zagotovo delali napake pri vzgoji. Morda tudi sami niste bili zadosti zreli, da bi svojo ljubezen otroku nudili na pravi način.

To priznati sebi je velik korak v smer, da se vaši odnosi izboljšajo in spremenijo. Ko to storite, namreč ne boste več obsojali otroka, temveč ga boste poskušali razumeti. William Shakespeare je rekel: »Nič ni dobro ali slabo samo po sebi; vse je odvisno od našega razmišljanja.«

Za pogovor v živo pokličite
090 77 82

Cena ene minute zveze za premijsko telefonsko številko 090 77 82 iz omrežja Telemach je 2,19 €/min, iz omrežja Telekom Slovenije d.d. je 2.7121 €/min, iz omrežja T-2 je cena 2,49 €/min, iz omrežja A1/BOB 3,33 €/min. Vse cene vključujejo DDV.